Ben je gek op natuur én cultuur? Verken de Zaanstreek dan eens per fiets. Natuurmonumenten stippelde in het Wormer- en Jisperveld een unieke fietsroute van 27.3 kilometer uit. The Innsider zet de hoogtepunten voor je op een rij.

Fietsen door de Schaalsmeerpolder
Dit prachtige polderlandschap is een van de rijkste vogelweidegebieden van Europa. Hier broeden grutto’s, tureluurs en scholeksters. Vooral de grutto doet het goed, met maar liefst 400 broedende paartjes. Als vogelspotter kijk je je ogen uit: ook kieviten, watersnippen, zomertalingen en kluten laten zich zien.

Fiets verder door de groene weilanden, langs de ruisende rietkragen en over de vele smalle slootjes. Misschien spot je wel een boot vol koeien, op weg naar een van de natte eilandjes waar ze naar hartenlust kunnen grazen.

Het Fort bij Spijkerboor
Halverwege de fietstocht bereik je het Fort bij Spijkerboor. Dit is het grootste en modernste fort van de Stelling van Amsterdam, de tussen 1880 en 1913 gebouwde verdedigingslinie rond de hoofdstad. Door het land onder water te zetten (inundatie) werd de vijand tegengehouden. Tijdens rondleidingen en open dagen kun je een kijkje nemen in het fort.

watermolentjes- www.spijkerboornoordholland.nl

De Beemster vanaf de fiets
Fiets je op de Zuiddijk? Dan valt op hoe laag het land van de Beemster ligt, vergeleken met het Noordhollands Kanaal en het achterliggende Wormer- en Jisperveld. In de 17e eeuw werkten hier 41 molens aan de drooglegging van de Beemster. Extra bijzonder: Sinds 1999 staat de polder op de UNESCO-Werelderfgoedlijst.

Weekendje Zaanstreek
Heb je ook zin gekregen in een fietstocht door deze unieke streek? Download dan de fietsroute en geniet van natuur én cultuur in de Zaanstreek. Maak er een weekendje weg van met een overnachting in het “Zaanse-huisjes-hotel” Inntel Hotels Amsterdam Zaandam. Vanaf het hotel fiets je in een halfuur naar het startpunt van de fietsroute. Ook niet verkeerd: na een lange dag op de fiets kun je heerlijk ontspannen in de luxe wellness-faciliteiten van het hotel.

 Foto in artikel van: spijkerboornoordholland.nl
BEKIJK HOTEL

Gerelateerde berichten