Wat weten we eigenlijk over de Hamam?

De hamam heeft zijn intrek in ons land al vele jaren geleden gedaan. We weten dat het over het algemeen een Oosters bad ritueel is en dat we niet huiverig moeten zijn voor een degelijke scrubsessie, maar waar komt de hamam echt vandaan? Het kan toch niet voor niets zo razend populair zijn geworden in ons kikkerlandje?

De allereerste bad rituelen zijn ontstaan in Centraal-Azië. Hier vormen zweetbaden en zweethutten al eeuwen het middel voor het reinigen van het lichaam. Bij de hamam draait het niet alleen om lichamelijke, maar ook om geestelijke reinheid. Dit sluit naadloos aan bij de waarden van de vaak Islamitische landen waar de hamam een groot onderdeel uitmaakt van het dagelijkse leven. Om deze reden is de hamam dan ook vaak naast de moskee te vinden. Leuk weetje; het woord ‘hamam’ komt van het Arabische woord ‘hamma’, wat heetwaterbron betekent.

Oorspronkelijk was de hamam alleen voor mannen bedoeld. Maar naar verloop van tijd werd ook de vrouw toegelaten, want volgens de profeet Mohammed zou het warme water de vruchtbaarheid van een vrouw bevorderen. Mannen en vrouwen hoorden echter altijd apart van elkaar de hamam te bezoeken, wat nog steeds het geval is in authentieke badhuizen.

De samensmelting van bad rituelen

Het hamam ritueel zoals we dat vandaag kennen is echter niet alleen gebaseerd op de Aziatische bad rituelen. Ook de Grieken en Romeinen hadden te zijner tijd zo hun bad rituelen ontwikkeld. Zij introduceerden de zogenaamde vochtige ruimtes en thermencomplexen. Anders dan bij het Ottomaanse rijk, werd het bad ritueel gezien als een bijeenkomst van alle mensen uit de omgeving, ongeacht man of vrouw. Het was een plek waar iedereen kwam om bij te kletsen. Zoals we uit de geschiedenis weten, hebben de Romeinen hun rijk aardig uit weten te breiden, en dat zorgde voor een samensmelting van vele rituelen en gewoontes. Zo ontstond de hamam zoals we die vandaag kennen.

Kortom, de hamam is een badhuis voor lichamelijke en geestelijke reiniging. Een plek om volledig tot rust te komen.

Spa Heaven

Laat je meevoeren in de hamam badcultuur Spa Heaven in Rotterdam. Begin in het Turkse stoombad voor een geleidelijke opwarming van het lichaam, om vervolgens de essentie van de hamam te beleven: de scrub die wordt uitgevoerd op een marmeren tafel. Onderstaande wellness specials maken het nog eens extra aangenaam. Waar wacht je nog op?

Bekijk de Hamam Special van Spa Lux

Bekijk Heavenly Hamam van Spa Heaven

Spa Heaven is onderdeel van Mainport.