De Nederlandse schilder Herman Heijenbrock was gefascineerd door de vooruitgang. Hij bezocht de Zaanstreek, het oudste industriegebied van Europa dan ook regelmatig. Het Zaans Museum eert Herman Heijenbrock daarom van 11 oktober 2019 tot en met 2 februari 2020 met de tentoonstelling: “De fabriek als kathedraal”.

Herman Heijenbrock

Herman Heijenbrock was een schilder die in 1871 in Amsterdam geboren is. In tegenstelling tot vele andere schilders, die de Industrialisatie in de wereld niet mooi vonden, was hij een groot voorstander van industrialisatie. Vanuit zijn eigen verzameling gereedschappen, machines en grondstoffen is eerst een tentoonstelling en later een museum opgericht. Dit museum is tegenwoordig bekend als het NEMO.

De Fabriek als kathedraal

De tentoonstelling, “De fabriek als kathedraal”, laat de bezoeker de beginjaren van de Zaanse industrialisatie ervaren door de ogen van Herman Heijenbrock. Er staan verschillende interessante activiteiten op het programma zoals een pop-up restaurant, workshops en lezingen.

De eerste lezing zal gaan over zijn feministische echtgenote, Dora Heijenbrock-des Amorie van der Hoeven, met aansluitend een workshop: ‘Druk jouw feministisch pamflet”. Mensenrechten waren belangrijk voor het echtpaar Heijenbrock. Dora streed voor vrouwenkiesrecht en Herman voor de rechten van fabrieksarbeiders.

Het Zaans Museum

Het Zaans Museum is gevestigd op de Zaanse schans waardoor een bezoek aan deze tentoonstelling perfect te combineren is met een bezoek aan de beroemde molens. De verschillende leuke activiteiten van de Zaanse Schans hebben wij eerder toegelicht in het artikel: Musea special: Zaandam.

You’ll be surprised!

Gerelateerde berichten