utrecht omgeving
Gevulde terrassen en bootjes op de Oudegracht op de donderdagse koopavond in Utrecht.

Take over: De leukste activiteiten in Utrecht volgens Gundiscover!

Staat er een stedentrip naar Utrecht op de planning? In deze blogpost deelt blogger Gundiscover alle leuke bezienswaardigheden in Utrecht! Zij ging twee dagen op bezoek naar de studentenstad. Benieuwd naar haar tips en tricks? Lees dan gauw verder! Vergeet niet om een kijkje te nemen op haar blog voor nog meer leuke artikelen!

Utrecht, de vierde grootste stad van Nederland

Utrecht is één van de oudste stad van Nederland en bovendien de hoofdstad van de gelijknamige provincie Utrecht. Het is na Amsterdam, Rotterdam en Den Haag de vierde grootste stad van het land. Met 360.000 inwoners waarvan 1/5 studenten kan je wel zeggen dat dit een studentenstad is. Daardoor is Utrecht de stad met de jongste bevolking van Nederland.

Aangezien deze stad nooit is gebombardeerd tijdens de wereldoorlog, heeft het zijn middeleeuwse binnenstad nog en is hier nog een rijke historische geschiedenis te vinden. Het bisdom Utrecht was in de middeleeuwen ook enorm groot (het omvatte drie kwart van het huidige Nederland) machtig en rijk.

Utrecht wordt ook wel eens de Domstad genoemd vanwege de Domtoren (=de trots van de stad) maar ook wel de kerkenstad omdat deze stad niet minder dan acht middeleeuwse kerken heeft. Dat vind je nergens anders. ’s Zomers zijn deze allemaal te bezoeken.

Je zal in deze stad ook vaak de kleuren wit en rood zien verschijnen. Dat zijn de kleuren van Utrecht die verwijzen naar de mantel van Sint-Maarten, de stadspatroon van de Domstad.

utrecht omgeving

De fiets, het belangrijkste vervoermiddel in deze stad

Nederland is het fietsland bij uitstek. Op 18 miljoen Nederlanders zijn er 22 miljoen geregistreerde fietsen. Dit konden we al ontdekken in Amsterdam, maar ook in Utrecht is dit het eerste wat je opvalt.

Kijk ’s avonds goed uit want veel Nederlanders fietsen zonder licht en als voetganger moet je hier dikwijls het onderspit delven..

Wist je dat ze in Utrecht ook de grootste fietsenstalling ter wereld hebben. Die is vlakbij het Centraal station en de Shopping Mall gelegen.

Wat doen in Utrecht?

Eigenlijk kan je Utrecht opdelen in twee delen. De drukke stadskern en de rustigere buitenrand. Je kunt op het plannetje van Utrecht een cirkel tekenen die het uitgangsgedeelte / drukke gedeelte van de stad aangeeft. Binnen deze cirkel kun je bijna deur na deur de cafeetjes terugvinden. Dit hoort nu eenmaal bij een studentenstad. Wanneer je buiten deze cirkel komt, merk je meteen het verschil. De rust keert meteen terug en het enige dat je nog hoort is het zingen van de vogeltjes.

Laat je verrassen door de stadsgids

Normaal gezien doen wij dit ook niet zo vaak, maar de stad verkennen met een stadsgids is hier echt wel een meerwaarde. Tijdens de 1.5 uur durende wandeling bracht Jitte ons langs de vele mooie plekjes die we zonder hem nooit gevonden zouden hebben. Bovendien krijg je een massa aan informatie mee die je bezoek aan Utrecht nog boeiender maakt. Heel veel info in dit artikel ben ik dan ook te weten gekomen van de gids. Ik wil hem hiervoor dan ook heel erg bedanken en ik kan jullie dit dus ten zeerste aanbevelen.

Het is zelfs zo dat veel inwoners van Utrecht zelf niet op de hoogte zijn van al deze verdoken weggetjes en parkjes. Dat is het grote voordeel van op stap gaan met een gids. Hij bracht ons langs deze geheime plekjes en we kregen er de interessante informatie van die plekken bovenop.

Wist je dat de smalste steeg van Utrecht de Zwaansteeg is. Wil je ze allemaal ontdekken? Vraag je gids aan bij Ontdek Utrecht.

Ga op en onder de toren

Wie Utrecht voor het eerst bezoekt, kan het beste beginnen op het ruim tweeduizend jaar oude Domplein. Dit is de plek waar de Romeinen de basis voor Utrecht legden met Castellum Traiectum. Je kunt nog steeds op de grond de muren van het Romeinse ford zien dat vroeger 100 bij 80 meter groot was.

Op het plein zie je ook de Domkerk. Dit was de bisschoppelijke hoofdkerk van het bisdom Utrecht waarvan op 1 augustus 1674 het schip van deze kerk instortte.

Wil je meer te weten komen over dit stukje geschiedenis, dan moet je zeker Domunder doen. Onder dit plein kan je tijdens de rondleiding bijna de geschiedenis aanraken.

De Domtoren, gebouwd in de jaren 1321- 1382, is de hoogte kerktoren van Nederland. Hij is de belangrijkste trekpleister van de stad op het gebied van monumenten. Sinds 2020 wordt hij gerestaureerd en normaal zou hij klaar zijn in 2024. Hij blijft gedurende de restauratie wel gewoon open voor publiek. Je kan hem nu zelfs extra hoog beklimmen.

Na het beklimmen van 495 trappen kan je genieten van dit weidse uitzicht. Bij helder weer kan je van bovenop de toren zien tot in Amsterdam, Rotterdam, Amersfoort, Hilversum…

utrecht domtoren

Pandhof van de Dom

Wanneer je op dit pleintje bent, ga dan zeker ook eens naar de Pandhof. Dit is gelegen aan de zuidkant van de Domkerk. Vroeger was dit tuintje niet toegankelijk voor publiek. Nu kan je er overdag in en uit lopen maar ’s nachts wordt het wel afgesloten. Je kan hier rustig gaan zitten en relaxen. Merk op dat het hier veel rustiger is aangezien je je net buiten de cirkel van de stad bevindt. Ook in het straatje Achter de Dom is het enorm rustig, ook al ben je vlakbij het centrum.

Musea in Utrecht

In Utrecht zijn er ook heel veel musea waar je cultuur kunt cultuursnuiven. Alle musea liggen in de binnenstad op loopafstand. Op maximum 10 minuten ben je bij de volgende.

Museum Speelklok bevindt zich in de voormalige buurt buurkerk, de oudste parochiekerk van de stad, aan het stil pleintje buurt Buurkerkhof. Je vindt hier oude speeldozen, draaiorgels, dansorgels… Een museum vol muziek die ook zeker kinderen zal aanspreken.
Museum Catharijneconvent Hier vind je alles over de religieuze geschiedenis en kunst van de stad.
Centraal museum De algemene geschiedenis van de stad.
Spoorwegmuseum Ook een geweldig leuk museum om met kinderen te bezoeken. Dit is het meest succesvolle museum.
Nijntje museum is ongetwijfeld het leukste museum voor peuters en kleuters.
Rietveld schröderhuis Dit staat sinds 2000 op de monumentenlijst. Hier moet je zeker voor reserveren en je kan er best met de fiets of het openbaar vervoer naartoe.

spoorwegmuseum

Verborgen plekjes in Utrecht

Utrechtse steegjes en binnenpleintjes
Er is een hele wirwar van smalle steegjes en straatjes te vinden in de Utrechtse binnenstad. In elke straat kom je wel een zijstraatje tegen. Deze zorgden vroeger voor de verbinding tussen belangrijke straten van de stad. Toen woonden in deze achterbuurten de allerarmsten. Nu zijn het sociale huurwoningen en erg in trek om in te wonen.

Pandhof van de Katarina Kathedraal
In het midden van de stad, vind je dit goed weggestopte binnentuintje, het pandhof van de Catharina Kathedraal. Hier moet je vooral even luisteren naar wat je hoort. Je zult versteld staan hoe stil het hier is, terwijl je toch in het centrum van de stad bent (maar wel net buiten de cirkel).

Tijdens de Eerste Wereldoorlog zaten hier enkele Belgische vluchtelingen ondergedoken. Nu maakt dit gebouw deel uit van het museum Catharijneconvent.

Myropscameren
Myropscameren of ook Mieropskameren zijn gebouwd rond 1600. Vroeger woonden hier ook de allerarmsten maar nu zijn ze populair om te wonen en van alle comfort voorzien.

Tuinstraat
Sociale woningen uit de 19de Eeuw die gerenoveerd en gemoderniseerd zijn en ook nu populair om te wonen. Deze behoren nu tot de duurdere prijsklasse, omdat je hier midden in de stad zit.
Dit geheime plekje kan je enkel overdag bezoeken want als de avond valt, gaat het steegje op slot. Dit om de veiligheid van de bewoners te waarborgen.

Donkerstraat, het huis met de rode luiken
Gebouwd rond 1500 door een erg rijke familie. Nadat zij eruit trokken heeft het dienst gedaan als een ambachtsschool, een kindertehuis en zelfs kantoorruimte. Nu zijn het appartementen die erg populair zijn omwille van hun ligging (midden in de stad) en dus ook erg duur.

Bibliotheek
Alleen al om de architectuur te bekijken, moet je even binnen stappen in de bibliotheek.

utrecht bibliotheek

Wandelen langs de grachten en werven
In Utrecht heb je de Oude- en de Nieuwegracht. Beiden beschikken over werven en werfkelders. Deze werven zijn uniek in de wereld en staan op de Nationale monumentenlijst. Nergens anders kan je gewoon naast het water lopen en zitten. Dit is openbaar domein. Sommige mensen zetten er wel stoeltjes, maar ze moeten telkens 1.5 m vrij laten zodat iedereen langs kan wandelen.

De werfkelders zijn onder de straat verbonden met de huizen aan straatzijde. In de kelders kan je kantoorgebouwen vinden, B&B’s, opslagplaatsen van de winkels op straatniveau maar deels ook woonruimte.

Oudegracht
De Oudegracht wordt de handelsgracht genoemd. Je kan dit echt wel letterlijk nemen. De cafeetjes, restaurantjes en winkels bevinden zich allemaal langs de Oudegracht.

Het is zo dat de aanvoer van goederen nog steeds vaak langs het water gebeurt. De goederen worden opgeslagen in de werfkelders en die zijn het best bereikbaar via het water. Zo konden wij de zuipschuit spotten. Dit is een bierboot die het bier levert bij de cafés en restaurants. Daarnaast heb je ook nog een vuilnisboot.

Nieuwegracht
De Nieuwegracht is de woongracht. Langs de Nieuwegracht kom je enkel woonhuizen tegen. Rond 1400 werd de Nieuwegracht aangelegd voor de waterafvoer. Hier is niets te koop en het is dus nog relatief rustig.

Op deze gracht mag niet gemotoriseerd gevaren worden. Met elektrische bootjes of met een waterfiets of kano kan je hier wel in de zomer doorvaren.
De werfkelders zijn hier nooit ingericht geweest als opslag van handelsgoederen, maar enkel voor particulier gebruik door de bewoners aangelegd. Je kan er heerlijk gaan zitten met een drankje erbij.

Op de werven zie je snotneuzen. Dat zijn druppende afvoeren met regenwater waarin waterplantjes groeien.

Tip voor speurneuzen en wandelliefhebbers!

Langs de grachten zijn er lantaarns te spotten, waaronder een gebeeldhouwd kunstwerkje staat. Er zijn meer dan 300 van die lantaarnconsoles die elk een verhaal vertellen. Mocht je daar interesse in hebben, bij de VVV hebben, ze een boekje “De lantaarn spreekt”. Daarin staan alle verhaaltjes beschreven met bijhorende wandelroutes waar je ze kan vinden.

utrecht gracht
foto: Uitbundig via Unsplash

Verken Utrecht van op het water

Je kan met een bootje volledig Utrecht rondvaren. Het is leuk om Utrecht op die manier te leren kennen.

Je huurt een kano (alleen of in groep met een gids) of je gaat voor een dagje suppen. Maar je kan net zoals wij een stadsrondvaart boeken. Je krijgt hier in drie talen uitleg over de langzaam voorbij glijdende historische gebouwen. Leuk om Utrecht vanuit dit oogpunt te ontdekken.

Wandelen in Utrecht

Je kan rond de volledige zuidelijke helft van de binnenstad wandelen. Er is een langgerekt stadspark waar het heerlijk is om te wandelen langs het water. Het is een tocht van zo een 4 km. Bij de VVV kun je terecht voor nog verschillende andere wandelroutes. Ze hebben er zowel voor binnen de stad maar ook lange afstandswandeltochten voor buiten de stad.

Ga shoppen in het grootste shopping centrum van Nederland

In Utrecht kan je ook volop winkelen. Het centrum bruist van de vele boetiekjes en leuke winkeltjes. De Steenweg is één van de oudste autovrije winkelstraten van Nederland. Maar in het centrum kan je nog veel andere winkelstraten vinden.

Daarnaast kan je Hoog Catharijne natuurlijk niet missen. Met 117 winkels en 27 restaurants is Hoog Catharijne de grootste shopping Mall van Nederland. Het is geografisch heel goed gelegen en ligt vlakbij het Centraal station, net voor je de oude binnenstad ingaat. Wist je dat je bij een tochtje op de kanalen gewoon onderdoor het winkelcentrum kan varen? Van binnenin het shopping centrum kan je door de glazen vloerplaten het kanaal zien stromen.

Utrecht by night

Of het nu dag of nacht is, sfeer is in Utrecht nooit ver te zoeken. Geniet mee van de beelden van deze stad in nachtkleed.

utrecht avond

Utrecht Lumen

Wanneer de nacht valt in Utrecht komt Lumen tot leven. Elke avond van de week zijn er een 27 tal locaties in Utrecht (zowel in de binnenstad als daarbuiten) mooi uitgelicht. Je kan deze verrassende artistieke lichtprikkels ontdekken via een tour met gids. Zo ontdek je meteen het hele verhaal achter elk kunstwerk en krijg je een interessant inkijkje in de unieke geschiedenis van locaties en gebouwen. Wil je echter de pareltjes liever zelf spotten en je eigen route uitstippelen, kan dat ook.

utrecht lumen

Overnachten in Inntel Hotels Utrecht Centre

Ben je op zoek naar een hotel met wat luxe en een modern interieur, dan zit je bij Inntel Hotels Utrecht Centre op het juiste adres. Zelf beschrijven ze het als een trendy “Urban Hub” sfeer.

Door de centrale ligging is het de perfecte uitvalbasis om deze monumentale stad te voet, per fiets of zelfs al varend te ontdekken. Eén ding is zeker, logeer je in één van de Inntel Hotels, dan denk je ook aan mens en milieu. Ze dragen graag hun steentje bij aan de zorg voor een gezonde planeet en mooie samenleving met het programma Surprisingly Sustainable.

Keuze uit de kamers
In het 11 verdiepingen tellende hotel kan je kiezen uit wel 8 kamertypes. Wij logeerden in de Wellness kamer waar je kon genieten van het comfort van een Kingsize bed, een privésauna, whirlpool en inloopdouche.

Afhankelijk van je mood kan je eveneens kiezen uit verschillende ‘specials’. Ga zeker eens een kijkje nemen op de site om te zien waaruit je allemaal kan kiezen.

Verder beschikt de kamer over alles wat je nodig hebt voor een geslaagd verblijf zoals een nespresso machine, badjas en slippers, strijkijzer, kluis en noem maar op.

gundi sfeer utrecht gundi wellness

Het ontbijt
In het hotel kun je genieten van een internationaal ontbijt in buffetvorm. Je hebt een ruime keuze en het is bovendien erg hygiënisch; de gerookte zalm en kaas zijn namelijk ingepakt in individuele porties.

innut ontbijt innut ontbijt utrecht ontbijt

Dineren in het hotel
Je kunt “à la carte” eten of je laten verrassen door het verrassingsmenu. De vriendelijke service krijg je er gratis bovenop.

Wat heeft Inntel Hotels nog meer te bieden
Naast de wellness op de kamer is er op de 11de verdieping een wellness centre waar er sauna’s en stoombaden zijn. Je kan er genieten van een wellness behandeling, een duik nemen in het zwembad, of een workout in de Life Fitness Gym.

Bereikbaarheid van het hotel
Aangezien Utrecht het belangrijkste spoorwegnetwerk heeft van Nederland, is Utrecht dus heel makkelijk bereikbaar via de trein. Dit hotel is daarom perfect bereikbaar want het ligt naast het Centraal station.

Mocht je nu toch kiezen om met de auto naar Utrecht te gaan, dan zijn er nabij het hotel parkeergarages. Je kan dan het beste parkeren in Hoog Catharijne P4. Ook dat ligt naast het hotel en als je vooraf even je plaatsje online reserveert krijg je een korting en ben je meteen ook zeker van je plekje. Je stapt dan gewoon de parkeergarage uit richting Stationsplein. Op het Stationsplein ga je rechts af. Je hebt Hoog Catharijne aan je rechterhand en de grootste fietsenstalling van Europa aan je linkerhand. Je stapt verder en aan het einde van de straat aan de linkerzijde is de ingang van Inntel Hotels Utrecht Centre.

Leuke eet- en koffietentjes in Utrecht

Langs het Wed, de Lichte en de Donkere Gaard heb je heel veel koffietentjes en restaurantjes waar je iets kan gaan eten en drinken.
Zo gingen wij lekker lunchen bij Orloff op het Wed. Op het terrasje kan je in het zonlicht heerlijk genieten van een lekker hapje. Wil je graag het nachtleven ontdekken, dan kan je ook hier in deze buurt terecht.

Bij Soep-er kan je een lekkere tas koffie gaan drinken of genieten van een vers tasje soep.

Eveneens een hippe koffiebar is Chiqueolatte Utrecht. Wil je de drukte even ontvluchten en genieten van een ontbijtje, een lekkere chocomelk of koffie, een luncheke of bruncheke… Hiervoor kan je allemaal in Chiqueolatte terecht. Boven kan je je trouwens terugtrekken in één van hun gezellige tiny houses.

De pleinen waar je eveneens terecht kan voor een hapje zijn de Neude (1 groot terras bij mooi weer) maar ook de Mariaplaats, het Domplein… Aan de werven van de Oudegracht kan je restaurants vinden waar je kan eten van over de hele wereld. Overal binnen de cirkel kan je een grote keuze van eet- en drankgelegenheden terugvinden.

Terugblik op een heerlijke ontdekking van het gezellige Utrecht

Zoals je ondertussen zal doorhebben ben ik op de 2 dagen van onze citytrip fan geworden van Utrecht. De mooie gevels van de huizen, de heerlijke grachten en werven, de vele restaurantjes en bars, de massa aan cultuur en geschiedenis en zeker en vast de charme en vriendelijkheid van zijn inwoners, maken Utrecht voor mij een stad die je zeker op je wishlist moet zetten.

utrecht bollendak

Wie houdt van de charme van Amsterdam, maar de drukte niet zo leuk vindt, zal zeker ook van Utrecht houden.
Ga zelf maar op ontdekking en wanneer je dit doet en aan mijn tips iets gehad hebt, aarzel dan niet om dat te delen op je sociale media pagina’s en tag zeker GunDiscover.

Liefs,

Gundi

Benieuwd naar de overige blogs van Gundi, neem dan een kijkje op de website!

You’ll be surprised.