Tsar Peter - The Innsider

Tsaar Peter’s verblijf in Zaandam

Ter ere van de verjaardag van de oppermachtige Russische tsaar op 9 juni, zetten we hem graag in het zonnetje en vertellen wij over zijn tijd in Zaandam.
De tsaar besloot meer dan 300 jaar geleden, dat hij volledig anoniem en zonder gezelschap, als eenvoudige scheepsbouwer in Zaandam wilde leren hoe hij de grote schepen moest bouwen. Nederland was ten slotte een voorloper op dat gebied en de tsaar was hiervan op de hoogte. Peter wilde Rusland graag moderniseren en kon hier wel wat hulp bij gebruiken.

De tsaar in de Zaanstreek

Het verblijf in Zaandam duurde echter niet lang. Toen de inwoners van Zaandam de tsaar eenmaal herkenden, werd hij overal nagewezen en organiseerden zij direct een groots ceremonieel ontvangst. Hij hield niet van al die aandacht en wilde liever anoniem blijven. Daarop besloot hij na een week om naar Amsterdam uit te wijken. Hier vond hij meer rust en zette hij zijn studie naar de in Nederland florerende scheepsbouw voort.

Tsar Peter - The Innsider

Tsaar Peterhuisje

Het huisje waarin de tsaar een week lang logeerde groeide uit tot een ware bezienswaardigheid. Zowel voor de grootheden van 300 jaar geleden, als de toeristen van nu is het een bijzondere plek.  Het is een houten huisje uit 1632 en een van de oudste houten huisjes in Nederland. De tsaar heeft een korte periode in het huisje gewoond, vandaar de naam vernoeming. Sinds 1823 door een stenen museumhal beschermd. Zowel de overkapping als het huisje zijn een rijksmonument en zijn in beheer van het Zaans Museum. Bij een bezoek aan Zaandam, hoort dan ook een bezoek aan het Tsaar Peterhuisje.

Door dit bijzondere verhaal, besloot Inntel Hotels Amsterdam Zaandam een suite en een Tsaar Peter Special te wijden aan dit bijzondere figuur uit onze geschiedenis.

You’ll be suprised.