Mosterdmolen De Huisman

In de Zaanstreek worden tussen 1600 en 1900 meer dan 1.000 molens gebouwd. Houtzaagmolens, oliemolens, verfmolens, specerijenmolens, enzovoort. De Zaanstreek is het eerste industriegebied van Europa, en misschien wel van de wereld.

Maar als in de late negentiende eeuw de stoommachine massaal zijn intrede doet in de industrie, betekent dat het einde voor vele van deze molens. Windkracht wordt vervangen door stoomkracht. Gelukkig zijn er een aantal molens bewaard gebleven op de Zaanse Schans. Eén van deze molens is De Huisman, bekend van de énige echte Zaanse mosterd!

De Huisman is een prachtige kleine molen die te zien is op de Zaanse Schans in Zaanstad en staat sinds 1955 op het pakhuis de Haan. De kleine molen werd in zijn werkzame jaren voor verschillende bestemmingen gebruikt zoals een snuifmolen (tabak), mosterdmolen en zaagmolen. Momenteel is de molen ingericht als specerijenmolen. Voorheen werd in de molen De Huisman daadwerkelijk de Zaanse mosterd geproduceerd, maar door de groeiende populariteit wordt deze mosterd tegenwoordig gefabriceerd in de mosterdfabriek in Wormerveer waar zo’n 10.000 potjes per dag van de productiebank rollen. Wel prijkt molen De Huisman nog steeds trots op het etiket!

De molen en het pakhuis zijn in 2010 gerestaureerd en in pakhuis de Haan is een specerijenwinkel gevestigd. Het voormalig pakhuis en de begane grond van de molen zijn vrij toegankelijk en zeker een bezoek waard!

Vergeet voor een full-experience niet je plekje te reserveren in een van de wereldberoemde Zaanse huisjes van Inntel Hotels Amsterdam Zaandam.

BEKIJK HOTEL