Foto: Samot (Shutterstock)

Bezoek de Zaanse Schans

Eén van Nederlands populairste attracties is de Zaanse Schans. Niet zo vreemd, want het unieke stuk Nederland biedt je een verrassend leuk én leerzaam inzicht in de 18e en 19e eeuw. Wandel langs het bakkerijmuseum waar verse broden uit de authentieke oven komen. Bezoek een kaasdemonstratie door kaasmakers in klederdracht. Of bekijk hoe klompen worden gemaakt.

Op de Zaanse Schans stap je terug in de tijd en leer je alles over de ambachten van vroeger.  De houten huizen, molens en werkplaatsen van weleer zijn hier nog te zien. Iconische groene huizen zijn verbonden met het land door mooie bruggen. De beste manier om het hele gebied te verkennen? Maak een fiets- of vaartocht en bezoek vervolgens (een van) onderstaande musea.

Zaans Museum

Het Zaans Museum staat middenin een typisch Hollands landschap. Oneindig laagland met aan de horizon fabrieken en de bekende Hollandse wolkenluchten. In het museum zie je een wereldberoemd stuk Nederland: molens, industrie en groene houten huisjes. Ook de kenmerkende no-nonsense mentaliteit en de koopmansgeest van Nederlanders komen duidelijk naar voren in het museum.

Bakkerijmuseum

Wat is toch die heerlijke geur die in de Zaanse straten hangt? Bezoek het bakkerijmuseum ‘In de Gecroonde Duyvekater’ voor het antwoord. De originele winkel uit 1658, met een prachtige gemarmerde vloer en authentieke broodoven, staat vol Oudhollands lekkers. Hier kun je ook de bekende Zaanse lekkernij ‘duivekater’ proeven.

De Tweekoppige Phoenix

In proeflokaal en slijterij De Tweekoppige Phoenix zie je hoe exclusieve Zaanse likeuren worden gebotteld en gelabeld. Zo krijg je een beeld van het distilleerproces rond 1850. Hier wordt nog gewerkt met authentieke recepten, wat het extra leuk maakt om te zien én te proeven!

Kaasmakerij

In de Catharina Hoeve, een replica van een authentieke boerderij uit Oostzaan, vertellen kaasmakers in klederdracht je van alles over verschillende soorten kaas. Wat is nu typisch Gouda Holland-kaas? En wat is kruidenkaas? Tijdens een demonstratie zie je alle productiestappen van het kaasmaken. Vervolgens mag je de smaak van al die kazen zelf beoordelen.

Klompenmakerij

Een blok hout en een beitel; meer is er niet nodig om het meest beroemde Hollandse schoeisel te produceren. Bekijk hoe de vliegensvlugge klompenmakers hun klompen vervaardigen. In het bijbehorende klompenmuseum bekijk je een van de grootste en mooiste klompencollecties van Nederland.

En nog veel meer

Er is nog zoveel meer te beleven op de Zaanse Schans. Zoals een traditionele workshop chocolade maken volgens achttiende-eeuwse technieken. Of het wevershuis waarin je zelf achter het weefgetouw kunt klimmen. Ga op onderzoek uit en ontdek het zelf! Koop de Zaanse Schans Card voor maar €15 en bezoek de hele dag alle musea. Ook heb je met de kaart korting in verschillende winkels en restaurants.

Probeer het zelf!

Wil je zelf ervaren hoe het voelt om in zo’n groen huisje te slapen? Boek dan een verblijf in het opvallende Inntel Hotels Amsterdam Zaandam. Het hotel in Zaandam bestaat uit een opeenstapeling van bijna zeventig losse Zaanse huisjes, in vier verschillende kleuren Zaans groen. Ook in de kamers wordt traditie verbonden met vernieuwing; hier vind je prachtige foto’s van de ambachten van vroeger, de smaken uit de Zaanstreek en de fabrieken langs de Saen.

Foto: Samot (Shutterstock)

BEKIJK HOTEL