Een van Nederlands populairste attractie van 2016 was de Zaanse Schans. Niet zo vreemd, want het unieke stukje Nederland biedt je een verrassend leuk én leerzaam kijkje in de 18e en 19e eeuw. Wandel langs het bakkerijmuseum waar verse broden uit de authentieke oven komen, bezoek een kaasdemonstratie door kaasmakers in klederdracht of bekijk hoe klompen worden gemaakt.

Terwijl je tussen de houten huisjes, molens en werkplaatsen loopt, krijg je het gevoel een paar honderd jaar terug in de tijd te zijn. De groene Zaanse huisjes worden verbonden met prachtige boogbruggetjes. Op de Zaanse Schans leer je hoe grondstoffen werden verwerkt, hoe producten werden gemaakt en hoe men ze vroeger vervoerde. De beste manier om het hele gebied te verkennen? Maak een fiets- of vaartocht en bezoek vervolgens (een van) onderstaande musea.

Zaans Museum
Het Zaans Museum staat middenin een typisch Hollands landschap: oneindig laagland met aan de horizon fabrieken en de bekende Hollandse wolkenluchten. In het museum zie je een wereldberoemd stukje Nederland: molens, industrie en groene houten huisjes, maar ook de kenmerkende no-nonsense mentaliteit en de koopmansgeest komen duidelijk naar voren. Aan de hand van de rijke collectie leer je de verhalen kennen van de bewoners, hun leven en werken en de vele innovaties.

Bakkerijmuseum
Wat is toch die heerlijke geur die in de Zaanse straatjes hangt? Bezoek het intieme bakkerijmuseum ‘In de Gecroonde Duyvekater’ voor het antwoord. De originele winkel uit 1658, met een prachtige gemarmerde vloer en authentieke broodoven, staat vol Oudhollands lekkers. En natuurlijk proef je hier de bekende Zaanse lekkernij ‘duivekater’.

De Tweekoppige Phoenix
Dorst gekregen van alle indrukken? In proeflokaal en slijterij De Tweekoppige Phoenix zie je hoe exclusieve Zaanse likeuren worden gebotteld en gelabeld en krijg je een beeld van het distilleerproces rond 1850. Hier wordt nog gewerkt met authentieke recepten, wat het extra leuk maakt om te zien én te proeven!

Kaasmakerij
In de Catharina Hoeve, een replica van een authentieke boerderij uit Oostzaan, vertellen kaasmakers in klederdracht je van alles over verschillende soorten kaas. Wat is nu typisch Gouda Holland-kaas? En wat is kruidenkaas? Tijdens een demonstratie zie je alle productiestappen van het kaasmaken. Vervolgens mag je de smaak van al die kazen zelf beoordelen.

Klompenmakerij
Een blok hout en een beitel; meer is er niet nodig om het meest beroemde Hollandse schoeisel te produceren. Laat je verwonderen door de vliegensvlugge klompenmakers. In het bijbehorende schattige klompenmuseum bekijk je een van de grootste en mooiste klompencollecties van Nederland.

En nog veel meer
Er is nog zoveel meer te beleven op de Zaanse Schans. Een traditionele workshop chocolade maken volgens achttiende-eeuwse technieken, een wevershuis waarin je zelf achter het weefgetouw kunt klimmen, een tinnengieterij… Ga op onderzoek uit en ontdek het zelf! Een tip: met de Zaanse Schans Card bezoek je de hele dag alle musea voor maar €15 en krijg je leuke kortingen in verschillende winkels en restaurants.

Probeer het zelf!
Wil je zelf ervaren hoe het voelt om in zo’n groen huisje te slapen? Boek dan een verblijf in het opvallende Inntel Hotels Amsterdam Zaandam. Het hotel in Zaandam bestaat uit een opeenstapeling van bijna zeventig losse Zaanse huisjes, in vier verschillende kleuren Zaans groen. Ook in de kamers wordt traditie verbonden met vernieuwing; hier vind je prachtige foto’s van de ambachten van vroeger, de smaken uit de Zaanstreek en de fabrieken langs de Saen.

Foto: Samot (Shutterstock)

BEKIJK HOTEL

Gerelateerde berichten