Zaans Museum

Bezoek Monet in Zaandam

Sinds kort hangt er in het Zaans Museum een echte Monet: De Voorzaan en de Westerhem. Een landschap met een typische Hollandse grijze lucht en drie molens. Het is één van de 25 kunstwerken die schilder Claude Monet maakte in de Zaanstreek.

Voor de Franse impressionist was Zaandam een belangrijke inspiratiebron. Hij bracht er in 1871 vier maanden door en zei hierover: “Zaandam is wel bijzonder opmerkelijk en er is genoeg te schilderen voor een heel leven. Huizen in alle kleuren, molens bij honderden en verrukkelijke boten.” En Monet is niet de enige die dit bijzondere landschap weet te waarderen; ieder jaar ontvangt de Zaanse Schans ruim 1,5 miljoen bezoekers.

Claude-Monet-De-Voorzaan-en-de-Westerhem-1871-The-Innsider
De Voorzaan en de Westerhem

Het Blauwe huis

Misschien wel het bekendste schilderij uit Monets Hollandse periode is Het Blauwe Huis. Zelf rekende de schilder dit tot één van zijn dierbaarste werken. Het originele blauwe huis in Zaandam bestaat nog en is na uitgebreid kleurenonderzoek in 2014 weer in de oorspronkelijke kleur blauw geschilderd. Ontdek schilderachtig Zaandam tijdens een Monet-rondwandeling door het centrum. Een gids leidt je in anderhalf tot twee uur langs de diverse plekken waar Monet zijn schilderijen maakte én het beroemde blauwe huis.

Ode aan Monet

Het opvallende Inntel Hotels Amsterdam Zaandam bestaat uit een opeenstapeling van bijna zeventig losse Zaanse huisjes, in vier verschillende kleuren Zaans groen. In de gevel kun je vijf Zaanse woningtypen onderscheiden, van arbeidershuisje tot notariswoning. Het hotel heeft een felblauwe hoekgevel, die verwijst naar het blauwe huis; een ode aan Monet. Boek hier een verblijf en laat je net als Monet betoveren door het prachtige Zaanse landschap.

BEKIJK HOTEL