De bijzondere kust van Scheveningen - The Innsider - Inntel Hotels

De bijzondere kust van Scheveningen

Geneeskrachtige wateren, bijzondere boten en verse vis zijn een paar van de elementen die Scheveningen zo aantrekkelijk maken. Lees alles over het ontstaan van Scheveningen en welke evenementen u direct in uw agenda moet noteren.

Badplaats Scheveningen

Zwemmen in zee heeft veel voordelen voor de gezondheid. Het is goed voor uw immuunsysteem, verzacht pijn en huidaandoeningen en verlicht allergieën. Meer dan 200 jaar geleden wist men dit ook al. In 1818 kreeg Jacob Pronk toestemming om een badhuis in Scheveningen te bouwen. Dit werd zeer succesvol waardoor de gemeente het in 1824 van hem overkocht.

Badgasten kwamen van heinde en verre voor een gezonde duik in zee. Zij gingen met badkoetsen de zee in of namen in het badhuis een zeebad. Inwoners van Scheveningen gingen ook graag de zee in. Zij waren hier alleen meestal niet voor gekleed. In 1819 kwam de gemeente daarom met de regel dat er badkleding gedragen moest worden om bezoekers niet af te schrikken.

De Scheveningse visserij

In Scheveningen kunt u het hele jaar door terecht voor verse vis. De vissers vangen hier makreel, wijting, schol, kabeljauw, paling, forel, schar, tong en natuurlijk haring. De vangst van nieuwe haring wordt jaarlijks gevierd met vlaggetjesdag. Er is op vlaggetjesdag in de haven van  Scheveningen van alles te beleven. Muziek, activiteiten en bovenal het genieten van die verse haring.

De drie havens van Scheveningen

Van oorsprong is de haven bedoeld om de vissersschepen veiligheid te bieden. Naarmate Scheveningen groeide kwam er ook meer vraag om andere type boten een veilige haven te bieden. Inmiddels heeft Scheveningen 3 havens, elk met hun eigen “specialiteit”. In de Eerste Haven liggen de schepen van de beroepsvissers, offshore-schepen, grote commerciële vaartuigen, de sleepdienst en de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM). De Tweede Haven is de recreatiehaven. Naast de jachthaven ziet u hier chartervaartuigen en kleine boten voor de beroepsvisserij en sportvisserij. De Derde Haven is voor de bijzondere schepen van bijvoorbeeld Rijkswaterstaat en voor onderzoeksschepen. Deze haven wordt deels ontwikkeld tot zeezeilhaven.

1813: het begin van een koninkrijk

30 november 1813 is één van de belangrijkste dagen voor het Nederlandse koninkrijk. Napoleon en zijn Franse Keizerrijk, waar Nederland onderdeel van was, zijn gevallen. Op 30 november komt de toekomstige Koning Willem I aan op het strand van Scheveningen. Na de bevrijding van Nederland is hij door de Haagse bestuurders gevraagd om terug te komen en het koningschap op zich te nemen.

Deze belangrijke gebeurtenis is ook verwerkt in het design van Inntel Hotels Den Haag Marina Beach. Benieuwd hoe? Lees dan deze update.

Bijzondere evenementen

Den Haag staat bekend als zeilhoofdstad van Nederland. Regelmatig vinden er grote zeilevenementen plaats. De grote finish van de (toen nog) Volvo Ocean Race was in 2018 in Den Haag. Ook tijdens de komende editie van de Ocean Race zullen de zeilers stoppen in Den Haag. Deze spannende race duurt ruim acht maanden! In 2022 organiseert Den Haag het Wereldkampioenschap zeilen. Zo’n 1400 zeilers zullen dan strijden om de wereldtitel.

Alle zeiljachten in actie zien? Boek een overnachting bij Inntel Hotels Den Haag Marina Beach.

BEKIJK HOTEL

 

You’ll be surprised.