Wereld Koffiedag

Hoe drinkt u uw koffie het liefst? Op deze vraag zijn inmiddels talloze antwoorden mogelijk. Koffie kent vele variëteiten en specialiteiten, van de welbekende espresso tot een zoete affogato. Ongeacht of het ochtend, middag of avond is: er is altijd een koffie variant die zal smaken. Elk jaar staat 1 oktober in het teken van het zwarte goud, want dan vieren wij Wereld Koffiedag!

Koffievariaties

Een lungo, cortado of flat white, hoe drinkt u uw koffie het liefst? De koffiesmaken variëren van sterk, zoet tot mild en romig.

Koffie om wakker te worden
Koffie kan een echte kickstarter zijn in de ochtend. Deze varianten zorgen voor een scherp begin van de dag:
– Doppio: Is één shot espresso niet genoeg? Bestel dan een doppio, oftewel een “dubbele espresso”.
– Lungo: Bij de lungo, Italiaans voor lange koffie, wordt meer water gebruikt en de koffie langzamer bereid. De rijke smaak kent hierdoor meer bittere tonen.

Zoet & Zalig
Er zijn tegenwoordig veel koffievarianten die niet onderdoen voor een dessert. Voor de liefhebbers van zoetigheid:
– Versierde latte macchiato: De latte macchiato wordt geserveerd in een lang glas, waarbij opgeschuimde melk wordt overschonken met een espresso voor de karakteristieke gelaagde look. De toppings geven deze koffievariant een zoete smaak, met bijvoorbeeld karamel, chocola of kaneelsuiker.
– Affogato: Is het koffie of toch een dessert? Bij de affogato wordt vanille ijs overgoten met een dubbele espresso. De verrassende warm-koud combinatie is een pure traktatie!

Koffie met melk
Een caffè latte, cappuccino of een flat white. Dit zijn allen koffievarianten met melk, en het verschil is als volgt:
– Cappuccino: De cappuccino is de bekendste koffiespecialiteit met melk. De koffie wordt bereid met één espresso en een kop opgeschuimde melk.
– Flat white: Wanneer de smaak van cappuccino niet sterk genoeg is, biedt de flat white met daarin twee shots espresso de uitkomst. Dit wordt overschonken met melk die iets korter is opgeschuimd.
– Caffè latte: Een latte is simpelweg een flat white met meer melk.

10 weetjes over koffie

1. Koffie drinken is gezond. Onderzoek toont aan dat 2 tot 4 koppen koffie per dag verschillende voordelen met zich meebrengt, waaronder een hogere vetverbranding.
2. Koffie bevat meer aroma’s dan wijn.
3. Men spreekt over “koffiebonen” terwijl het eigenlijk de pitten zijn van de koffiebes.
4. Groene koffiebonen worden ook verwerkt, dit zijn de niet rijpe bessen.
5. De intensiteit van de koffie heeft geen invloed op het cafeïnegehalte. Espresso bevat bijvoorbeeld minder cafeïne dan filterkoffie.
6. De bitterheid van de boon wordt bepaald door hoe lang de boon geroosterd is.
7. Wil je de koffie goed proeven? Drink vooraf water om de smaakpapillen te reinigen.
8. Wereldwijd worden er dagelijks meer dan 2 miljard koppen koffie gedronken.
9. Nederlanders drinken gemiddeld 150 liter koffie per jaar.
10. Decafé is niet geheel cafeïne vrije koffie. Een kop bevat ongeveer 3 milligram cafeïne, wat ongeveer hetzelfde is als een glas chocolademelk.

De leukste locatie voor koffie

Elke stad kent verschillende hotspots om koffie te drinken. Waar je de leukste locatie kan vinden? De receptiemedewerkers zijn onze lokale experts en informeren je daar graag over!

En welke koffie ga jij drinken op Wereld Koffiedag?

You’ll be surprised!